Kaart tonen: Aan Uit

Meetbaar water

Jan (Gerhard Jan) Ros (1961 - ) Meer informatie

Aluminium, Baksteen, Beton, Kunststof, Tegels Groentemarkt, bij brug Groentemarkt en De Brol 2005

In de stadsgracht tussen de bruggen De Brol en de Paardenpijp is het kunstwerk ‘Meetbaar Water’ van Jan Ros te vinden. Het werd in 2004 geplaatst ter gelegenheid van de afsluiting van het project om de grachten van de stad schoner en toegankelijker te maken. Het werk verwijst hier ook naar.

De constructie bestaat uit een rechthoekige betegelde kuip met daarin een staande mannenfiguur en een peilstok om de helderheid van het water te meten. De kuip verwijst naar het zwembad De Inktpot dat zich ooit in de gracht bij de Prinsentuin bevond en dat zo genoemd werd vanwege het bijna zwarte water.

 Jan Ros (Winterswijk, 1961) heeft gestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht en aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Hij woont en werkt in Amersfoort. Zijn werk is conceptueel van aard. Hij maakt grote installaties in de openbare ruimte en daarnaast is hij schilder. Zijn werken zijn in heel Nederland te vinden, vaak in de combinatie met water.

De constructie bestaat uit een rechthoekige betegelde kuip met daarin een staande mannenfiguur. In het kunstwerk is een peilstok geplaatst om de helderheid van het water aan te tonen. Het is geplaatst ter afsluiting van het project om het water in de grachten schoner en toegankelijker te maken. Het ontwerp is ook een verwijzing naar het verleden, toen er praktisch in de stadsgrachten gezwommen werd. Het gemeentelijke zwembad de Inktpot, een bijnaam vanwege het donker gekleurde water, werd slechts door een muurtje van de grachten gescheiden.

 

afdrukken