Kaart tonen: Aan Uit

Dr. Zamenhof

D. Blanksma

Baksteen, Brons Pasteurweg, in Dr. Zamenhofpark, ten hoogte van Swammerdamstraat 23 1975

Dr. Zamenhof is in betrekkelijk kleine kring bekend als de grote man van het Esperanto, een  voor iedereen te leren, kunstmatige taal. Esperanto wordt tegenwoordig door ongeveer twee miljoen mensen over de hele wereld verspreid gesproken.

Ludwik Lejzer Zamenhof werd in 1859 in Bialystok geboren, tegenwoordig een Poolse stad. Bialystok kende veel verschillende gemeenschappen met elk hun eigen taal en veel conflicten. Op het gymnasium in Warschau maakte hij kennis met de oude talen, Latijn en Grieks en daarbij met Frans en Hebreeuws. Nog tijdens zijn studie medicijnen hield hij zich bezig met het creëren van een makkelijk te leren taal die bovendien politiek neutraal zou zijn gezien de vele conflicten tussen de verschillende etniciteiten in zijn omgeving.  In 1887 gaf hij in eigen beheer het eerste leerboek voor het Esperanto uit. Heel geleidelijk raakte deze nieuwe kunstmatige taal bekend in binnen- en buitenland. Vooral in het buitenland had zijn nieuwe taal veel succes. In 1905 werd in Frankrijk het eerste internationale congres gehouden. Zamenhof stierf in 1917.

Doekle Blanksma, bewonderaar van Zamenhof, heeft dit (van oorsprong betonnen) beeld in de jaren vijftig in zijn vrije tijd gemaakt. Het werd in 1975 onthuld door toenmalig burgemeester Harmsma. Het originele betonnen beeld is bijgewerkt en in brons gegoten door J.Kipte.

 

afdrukken