Kaart tonen: Aan Uit

Aquaboot

Kazuo Katase

Gietijzer, Koper Camminghaburg, Waterpartij tussen Osingastate en Sminiastate 1990

Voor een van de vijvers in Camminghaburen ontwierp Kazuo Katase een soort rijstkom met stokjes van ongeveer 3 meter doorsnee. Een etensstokje steekt uit één van de openingen aan de zijkant. Het kunstwerk is van brons maar lijkt op het water te drijven. Kommen passen in de Japanse traditie van rijst eten en theedrinken en Katase heeft deze wel vaker in allerlei contexten gebruikt in zijn werk.

Kazuo Katase is een internationaal bekend kunstenaar. Hij werd in 1947 in Shizuoka in Japan geboren, maar woont sinds 1976 in Kassel in Duitsland. Zijn werken zijn conceptueel van aard en heel divers in verschijningsvorm. Katase is een allround kunstenaar: hij schildert en tekent, hij fotografeert, maakt installaties, werkt met licht en dramatische effecten in ruimten, ontwerpt decors, enzovoort.  Zijn sculpturen/installaties zijn in buiten en binnenruimten over de hele wereld te vinden.

Camminghaburen is een wijk aan de oostkant van Leeuwarden en is gevormd in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Gelijk opgaand met de totstandkoming van Camminghaburen is vanuit de gemeente verspreid over de wijk een aantal kunstwerken geplaatst. De in totaal elf kunstwerken, waarvan het werk van Katase er een is, vormen tezamen een boeiende kunstroute.

afdrukken