Kaart tonen: Aan Uit

Viglius van Aytta

Hans Jouta

Cortenstaal Turfmarkt, hoek Koningsstraat 2018

De in Barrahûs geboren Viglius (1507-1577) behoorde tot een eenvoudige hoofdelingenfamilie, maar groeide in de zestiende eeuw uit tot een vermaard intellectueel, humanist en diplomaat.

 

Viglius van Aytta werd geboren op 19 oktober 1507 in Barrahûs, bij Wirdum. Hij werd opgevoed in Leeuwarden bij zijn oom, de jurist Bernard Bucho. Van Aytta studeerde letteren en rechten aan universiteiten in België, Frankrijk en Italië en was hoogleraar in Italië en Duitsland. Hij was tevens bevriend met Erasmus.

 

Van Aytta drong door tot de hoogste bestuursposities van Europa. Hij was adviseur en rechterhand van keizer Karel V en Filips II, zoon van Karel V. Hij was ook voorzitter van de Raad van State, de Geheime Raad en kanselier van de Orde van het Gulden Vlies. Zulke functies waren normaal gesproken alleen voorbehouden aan hoge Europese adel. Dat een eenvoudige Fries het zo ver schopte, was dan ook hoogst uitzonderlijk.

 

Het standbeeld Viglius van Aytta van Swichum werd door de Stichting Standbeeld Viglius van Aytta van Swichum geschonken aan de gemeente Leeuwarden.

afdrukken