Kaart tonen: Aan Uit

Monument voor Foekje Dillema

Ids Willemsma (1949) Meer informatie

Cortenstaal Middelzeelaan, Toegang Sportpark Nylan 2018

Het was 1948. Een jonge vrouw uit Burum zag dat er hardloopwedstrijden werden georganiseerd in Buitenpost en ging als toeschouwer eens kijken. Ze dacht ‘ach, dat kan ik ook wel’ - en liep op sokken sneller dan alles en iedereen.

Een jaar later liep ze het Nederlands record op de estafette 4 x 200 m en werd ze Nederlands kampioen op de estafette 4 x 100 m. Nog een jaar later liep ze het Nederlands record van Fanny Blankers Koen aan diggelen: 200 meter in 24.1 seconden.

Nog geen maand later zat ze gedesillusioneerd thuis: haar internationale sportcarrière aan flarden, haar hardloopdroom vervlogen. Ze heeft verder nooit meer over deze kwestie willen praten. Niemand wist precies wat er was gebeurd, niemand wist hoe het zat.

Pas na haar overlijden in 2007 werd  zij postuum geëerd voor haar vele sportprestaties. Ids Willemsma, naast kunstenaar ook fanatiek sporter, vond dat de sportvrouw Foekje Dillema geëerd moest worden met een monument. Het ontwerp lag er al snel: twee geabstraheerde benen die de suggestie wekken dat ze snel, heel snel lopen. Tweehonderd meter in 24,1 seconden.

Het monument heeft een plaats gekregen bij de ingang van sportpark Nijlân in Leeuwarden: de stad waar Foekje begon met hardlopen bij AV Vitesse, de voorloper van AV Lionitas.

afdrukken