Kaart tonen: Aan Uit

Love

Jaume Plensa

Kunsthars, Marmer Stationsplein 2017

In deze heldere, richtinggevende entree voor reizigers in en naar de stad is Plensa’s fontein ‘Love’ een onontkoombare blikvanger. De fontein bestaat uit twee 7 meter hoge, witte hoofden van een jongen en een meisje die op een ovaalvormig zwart plateau staan. Hun gezichten zijn naar elkaar toegewend maar hun ogen zijn gesloten. Beider gezichtsuitdrukking is sereen, bijna meditatief.
‘Ze dromen’, zegt Plensa, ‘voor kinderen is de toekomst een droom vol beloftes.’ Om de twee kinderhoofden heen hangt een 2 meter hoge mistwolk waar de bezoeker in rond kan dwalen.
Plensa kreeg zijn inspiratie voor de mistfontein toen hij ’s morgens vroeg de nevel boven de Friese velden zag. ‘In Friesland’, zei hij, ‘komt het water uit de grond.’ Het gebied rondom de fontein nodigt uit tot rustig genieten van het stadsperk met z’n bloemen en oude bomen om vervolgens de mooie stad Leeuwarden in te lopen. Voor de gezichten van de jongen en het meisje heeft de kunstenaar twee kinderen uit Catalonië gekozen. Hun namen zijn niet bekend.

afdrukken